Wat doen energielabels nu eigenlijk?

Er wordt veel gepraat over de energielabels. Wat doen energielabels nu eigenlijk? Wat is het nut?

“Energielabels geven inzicht in het te verwachten energieverbruik voor het klimatiseren van een gebouw onder standaard omstandigheden bij een bepaald referentiejaar.”

Zegt het energielabel wat over uw energieverbruik? Ja en nee. Het zegt iets over de potentie. De grootste invloed is de gebruiker zelf.

Woningen

Het energielabel voor woningen is al geruime tijd verplicht, steeds vaker is hierop ook een controle. Het energielabel voor woningen kost niet veel, voorkomen is beter dan genezen. Als particulier kunt u via deze site uw energielabel aanvragen.

Utiliteit

Het energielabel voor utiliteit is niet te vergelijken met dat van woningen. Naast dat voor utiliteit een opname op locatie verplicht is, is de dossieropbouw van groter belang dan bij woningen. Eenheidsprijzen voor utiliteitsgebouwen zijn lastig vast te stellen. Een klein gebouw met veel installaties zal meer tijd in beslag nemen dan een groot kantoorpand met één grote installatie.

Heeft u een pand of meerdere panden en bent u benieuwd naar de kosten om deze te voorzien van een energielabel? Neem dan contact op via info@dwindle.nl.

Het scheelt tijd als u beschikt over:

  • Plattegronden
  • Geveltekeningen
  • Installatietekeningen

Geeft u tevens aan of u advies wilt over verbetering van het energielabel of niet.

NTA8800

Er zit een grote wijziging aan te komen in 2020. Met de nieuwe NTA8800 verandert de opnamemethodiek voor het energielabel. Exacte impact hiervan is vooralsnog niet bekend. We houden u op de hoogte.

Scroll to Top